QUI SOM

La Muixeranga és, en origen, una dansa morisca evolucionada que ha donat lloc al conjunt de torres humanes o figures que s’alcen acompanyades de la melodia amb que comparteix el nom, la Muixeranga, una música tradicional del poble valencià, interpretada amb tabalets i dolçaines, que emociona i empeny, que encoratja a unir-s’hi per construir conjuntament eixe cos amb que somiem tocar el cel.

Amb l’inici de la música les mans s’uneixen i construeixen una harmonia, una pinya perfecta i popular. Tothom sap el que cal fer i guarda silenci escoltant el so agut de la dolçaina.

(Raül Sanxis)

La Muixeranga és tradició, arrels, sentiment… és coordinació, respecte, esforç i solidaritat… és un gran treball en equip!

Pinzellades de la nostra història

A començaments d’aquest segle, un grup de gent compromesa amb la recuperació de la cultura popular valenciana va trobar evidències, a l’Arxiu Històric de Gandia, que el 1875 actuava a les festes patronals de la ciutat “el Ball de la Mogiganga, amb 20 individus i un xiquet del gremi de la construcció”. Una interessant troballa que els va empènyer a crear, l’any 2002, la que inicialment van anomenar Muixeranga la Construcció de la Safor, en deferència al gremi que constava en aquells documents del segle XIX.

Actuem en porrats, fires, festes majors i veïnals, fogueres de Sant Joan, Trobades d’escoles en valencià, actes d’homenatge, correllengües i esdeveniments diversos en favor de la cultura valenciana.

La major part de l’activitat la desenvolupem a la nostra comarca, però, com que tenim gran vocació de germanor i cooperació, acudim sempre que podem a trobades, diades i qualsevol altre esdeveniment d’intercanvi o agermanament amb altres colles i associacions de la cultura popular, així que fem muixeranga per tot el territori valencià i també fora d’ell.