Per Joan Lorente / Foto: Riki Andrés

Finalment, després d’una sèrie d’esgotadores i maratonianes reunions, les Muixerangues d’arreu del País Valencià tindran una Coordinadora que vetlle pels seus interessos.

Després d’haver signat – 13 de gener i per acord de les colles fundadores-, la dissolució de l’anterior Federació, que romania inoperativa des de feia alguns anys, les colles muixerangueres estem a punt ja per a renunir-nos novament el pròxim dissabte 20 de gener a Algemesí (seu de la Coordinadora) on escenificarem el naixement de la Federació Coordinadora de Muixerangues del País Valencià (FCM). Allà hi estarem representants de la Muixeranga d’Algemesí, Muixeranga Negrets de l’Alcúdia, Ball de Locos de l’Olleria, Nova Muixeranga d’Algemesí, Muixeranga de la Safor, Muixeranga de Sueca, Muixeranga de València, Muixeranga de Cullera, Muixeranga de Vinaròs, Conlloga Muixeranga de Castelló, Muixeranga d’Alacant, Jove Muixeranga de València, Muixeranga La Torrentina, Muixeranga de La Plana, Muixeranga de Carlet, Muixeranga d’Alginet, Muixeranga de Xàtiva, Colla Corball, Muixeranga del Campello, Muixeranga de Guadassuar, Muixeranga de la Marina Alta

Els actes protocol·laris comptaran amb la presència del conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; el director del Museu Casteller, Jordi Beltran i representants de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya que han decidit recolzar aquest acte. Esperem també que alguns alcaldes i alcaldesses vulguen acompanyar les seues Muixerangues en un dia tan sonat.

Serà una llarga jornada que comptarà amb els següents actes:

A les 10 hores tindrà lloc la primera assemblea general al Teatre Municipal d’Algemesí.

A les 12.30 hores, al Museu Valencià de la Festa, que serà la seu estable de la federació, se celebrarà l’assemblea constituent i l’acte protocol·lari en què, després dels parlaments, es passarà a la signatura oficial dels estatuts i de l’acta de constitució davant dels presidents de les colles que conformen la federació i dos representants de cadascuna d’aquestes colles que formaran part de la Junta General.

La junta gestora provisional, que porta l’organització de l’acte, ha demanat que cada colla entre a la sala amb dues persones formant un pilar de dos i vestides amb l’equipament oficial de la seua muixeranga. Una vegada travessen el passadís del Museu, cada colla es quedarà a les vores del recinte per tal que tots els colors de totes les muixerangues queden representats en l’acte cerimonial.

Dinarem tots junts i a les 17 hores està previst continuar l’assemblea general i posteriorment la primera junta general amb els càrrecs definitius.

La federació exercirà d’interlocutora davant l’administració per a defensar els interessos del món muixeranguer i té com a principals objectius donar a conéixer el fet muixeranguer arreu del País Valencià; ajudar a recuperar la muixeranga a aquells pobles que vulguen promoure la tradició; dignificar el fet muixeranguer; gestionar subvencions, actuacions i assegurances; interactuar amb altres manifestacions culturals, així com, entre altres objectius, difondre i promoure la llengua i la cultura.

Pel que fa a les prioritats, s’ha decidit al si de la FCM que cal dedicar els primers i més encoratjats esforços a donar a conéixer la nostra cultura, demanant tota la seua implicació als representats de l’administració, per tal d’evitar que fets tan lamentables com els del passat 9 d’octubre o el del dia de les Magues a València,  ̶̶ on  hi va haver grups d’ultres anticatalanistes manifestant amb insults el seu rebuig vers aquesta activitat ̶̶ , no tornen a repetir-se més mai.

 

Ara va de bo.

Salut i amunt!