per Gisela Sendra

Deu del matí. Dones al Prado davant el mural “Ens volem vives” –un mural extraordinari, impossible d’obviar un dia com el de hui–. Anem arribant, saludant-nos, intercanviant mocadors morats, penjant devantals a les esquenes, ens fem les primeres fotos… Up! necessitem enganxar una lona al mur…mm…  això ho resolem fàcilment les dones muixerangueres: primer pinet femení del dia.

Comença l’itinerari, peguem una volta a la gran plaça del Prado amb consignes per la igualtat. Arribem al punt de partida, fotos, abraçades, seguim…  passeig-carrer Major-plaça de l’ajuntament… Al llarg del recorregut van afegint-se dones, joves i majors, totes cap a la concentració final. A la plaça Major tot és un clam: “Visca, visca, visca, la lluita feminista!”  “El carrer és nostre!” “Si parem les dones, s’apara el món!”…  Un seguit de manifestos llegits per dones diferents, de col·lectius diferents, il·lustren la realitat que ens ha dut fins ací. A vore quin de tots amb més sentit i sentiment! La lluita continua.

En acabar les lectures, les dones muixerangueres ens enfaixem ahí mateix, al bell mig del guirigall, quadrem un pilar de tres en qüestió de minuts… i CAP AMUNT! Una pinya tota de dones, un tronc tot de dones,… i Arantxa palplantada al capdamunt, amb una banderola feminista que desplega al ritme del bram encés de tota la plaça, emocionadíssima tota, pel que signifiquen estos moments de reivindicació i per la capacitat d’autonomia que tornem a mostrar hui al món sencer. Juntes som imparables!

De vesprada nova cita: la Marxa de les torxes, una manifestació multitudinària femenina  –amb alguns homes solidaris que ens volen acompanyar–, recorrem tot el passeig de Gandia fent bona cosa de soroll. Amb tambors, cassolades, xiulets i crits ens fem sentir pels carrers de la ciutat fins a la plaça Major, on ens tornem a concentrar, sense parar de cridar les consignes amb que ens havíem despertat de bon matí: “Visca, visca, visca…, ens volem vives…, s’apara el món…”

La jornada quasi toca fi… les muixerangueres ens enfaixem de nou enmig de l’aldarull i construïm el colofó més bonic: un alcoianet, dos pinets de dos, dos pinets de tres… figures muntades sols per dones i rematades amb unes somrients i encantadores Leyre, Mariona i la petitona Lea. Quin goig de vore-les, tan implicades, fent símbols amb les mans o subjectant ben ferms els mocadors morats!  i –esta vegada sí– les dolçaineres i tabaleteres que participen de la festa del 8 de març ens brinden el so de la delitosa Muixeranga. Quin privilegi!

Les dones de la Muixeranga de la Safor, fortes i valentes, hem viscut amb orgull la jornada de hui, organitzada per- i dedicada a- les dones del món. El suport de tota la colla ens enfortix sempre més. Gràcies companyes i companys!  La pinya morada és una GRAN PINYA!!! 

Algunes Muixerangueres ens conten sensacions i emocions després de la Jornada del 8 de març.

Amunt pinya morada, dolça, bonica, unida i combativa!
Almu i Lluna

Vibrem i fem vibrar, som equip, som pinya femenina. Gràcies companyes, un plaer immens compartit. Visca la lluita feminista!
Yesmina Mascarell

La pinya està sempre amb tu, companya.
Sílvia Lorente

Per les nostres filles, nebodes, mares, iaies… I per totes les que no han pogut permetre’s vindre i fer la vaga… Seguirem lluitant!
Pura Pastor

Juntes podem arribar mès lluny.
Martha Domènech

Cooperació, solidaritat, empatia, amor… tots aquests valors sent i vull sentir. Juntes ho aconseguim!!
Lorena Mascarell

El color de la camisa ens ompli de doble orgull. Juntes podem amb tot.  Visca la pinya morada i visca la lluita feminista!
Clara Villaplana

Toquem el cel unides, compromeses i empoderades!! Un pas més prop de ser totalment lliures! Visca la lluita feminista, visca la pinya de dones!
Aída

Som una pinya de dones muixerangueres i lluitadores, i hem tingut la sort de fer esclatar les emocions de molta gent. Juntes la màgia existeix. Visca la lluita feminista!!!
Roseta

Ahir més que mai vaig notar el contacte de les companyes muixerangueres… pell amb pell i sentiment amb sentiment, i mentre ens cubríem cos amb cos, mans amb mans, dins d’eixa pinya morada, sentia el batec de cada una de nosaltres, un batec pur, lluitador i ple de caliu, un caliu eriçant… ahir la meua experiència muixeranguera ja ha passat a un altre nivell, ahir  8 de març aquesta pinya morada em va cubrir de sentiments i emocions… ahir la Muixeranga de la Safor em va marcar un abans i un després… dones som grans ahir, hui, demà i sempre!!!
Marta Costa

“Som les netes de les Muixerangueres que no van deixar actuar”…  La societat reclama a crits la nostra ànima. Dones unides, fent pinya, per aixecar un món afonat.
Irene Cabrera

Ahir em vaig sentir agraïda per les dones que han estat abans que jo, unida a les dones que estan ara i esperançada per les dones que vindran. I molt, molt, molt emocionada.
Alda

La plaça plena, orgull de plaça! Nosaltres, les mans unides, totes falcades tocant el cel amb la il·lusió compartida de què algun dia serem més lliures.
Natàlia Costa

Juntes i fortes per construir el món que volem. Unides, no decaurem!
Arantxa