II Diada de La Muixeranga de La Safor

200 persones de tres colles mostraran a la plaça de l’Ajuntament les seues millors torres humanes. 

– Data: Dissabte, 30 de setembre

– Hora: 17.00 a 19.00 hores

– Lloc: Plaça Major de Gandia

 

El proper dissabte 30 de setembre, dins dels actes de la Fira i Festes 2017 de Gandia, la Muixeranga de la Safor celebrarà la seua II Diada, en la que participaran altres dues colles valencianes convidades, la Muixeranga d’Alacant i la Muixeranga de Vinaròs. Aquesta cita coincideix amb la celebració del 15è aniversari de la recuperació de la colla saforenca.

 

Després d’un any d’intensa activitat muixeranguera, aquesta actuació suposa la culminació d’una etapa de creixement de l’agrupació quant al nombre de persones que la integren (s’ha duplicat en l’últim any) així com la posada en valor d’esta tradició valenciana, recuperada a la comarca fa ara 15 anys. La colla pretén difondre aquesta herència de crear i exhibir torres humanes a les festes populars i posar en relleu la seua implantació a tot el territori valencià, on als últims anys han aparegut nous grups, superant la vintena en diferents municipis.

 

Així, la II Diada s’iniciarà el dissabte a les 16.30 hores a la porta del local de la Muixeranga de la Safor, en direcció a la plaça del Prado per fer l’Enfaixada (16:45 hores). Vora 200 persones, membres de les tres colles, recorreran els carrers del centre de la ciutat anunciant el començament de l’actuació a la plaça Major. L’acte en sí, un cop arribats a la plaça, constarà de tres rondes, on les colles participants mostraran les seues figures més treballades una a una. I conclourà amb una ronda conjunta on les tres colles alçaran els seus pilars simultàniament. Després, compartiran un sopar de germanor i visitaran el local d’assaigs i seu de la Muixeranga de la Safor (al Centre Artístic Sant Enric, al c/Sant Enric, 1), on hi haurà jornada de portes obertes per a tot aquell que vulga arrimar-se i conèixer-lo.

 

Aquesta és la cita anual més important per a La Muixeranga de la Safor, per a la qual assaja des de fa setmanes les figures més grans del seu repertori, una de les quals, la Morera, mai ha estat executada a plaça. Si l’actuació funciona com està previst, per primera vegada en la història la Muixeranga de la Safor la colla aixecarà tres figures de 5 pisos, amb la conseqüent dificultat tècnica, i finalitzarà la celebració del seu 15è aniversari amb dos pilars de 4 de comiat. A hores d’ara es desconeix el repertori que exhibiran les colles convidades, la d’Alacant i la de Vinaròs, però és ben segur que tot plegat, acompanyat en directe per la música de dolçaines i tabals, serà un espectacle visual de proesa i tradició popular que deixarà bocabadat al nombrós públic assistent.

 

Agrairem molt la presència del mitjans de comunicació locals i comarcals que ens ajudem a difondre la recuperació de esta antiga tradició.

Fotos de Pep Alborch