Ahir, dissabte 16 de setembre, al Festacarrer d’Ondara celebràvem la I Trobada de Muixerangues de les Comarques Centrals junt amb la recent creada Muixeranga de La Marina, la també jove Penyeta Blanca Muixeranga de Cocentaina, el Ball dels Locos de l’Olleria, la Muixeranga d’Alacant i la socarrada Muixeranga de Xàtiva.

Ja a escasses dues setmanes de la nostra II Diada, que aquest any es celebrarà el 30 de setembre a les 17:00h a la Plaça Major de Gandia, preparàrem un repertori amb vistes a la nostra gran fita de l’any.

En primer lloc, desfilàrem per tal d’entrar a plaça amb tres pilars de 3 alçades, guarnits de quatre de dos a cada banda, en els quals tota la canalla que ens acompanyava va poder participar, sent com sempre la protagonista d’aquesta gran nostrada festa. Seguidament, vam decidir començar la nostra actuació amb una aposta ambiciosa que consistia en descarregar la Tomasina( o com solem anomenar a La Safor, Desplegat de 5). Es tracta d’una figura de 5 alçades (4-4-2-1-1) inventada per Tomàs Pla, antic mestre de la Muixeranga d’Algemesí i que fins al moment no havia fet cap colla muixeranguera a banda de les dues d’aquesta localitat. Vàrem realitzar-la ja en la nostra I Diada, però aplicant-li una mena de folre al segon pis que ajudava al desplegar del tercer, ja que la gran dificultat d’aquesta figura (desplegada del segon fins al cinqué pis) radica en la compromesa posició dels terços. Però, per a Ondara decidírem provar-nos donant un pas en complicació i en mantenir aquesta construcció en la seua essència més clàssica a nivell plàstic i tècnic. Tot plegat va resultar una descarregada amb dificultats i molt treballada, però amb èxit. De ben segur que per a properes actuacions s’observaran millores.

En segona ronda realitzàrem amb solvència el que anomenàrem una Morereta, que vindria a ser una Morera (altra figura dissenyada pel mateix mestre algemesinenc i amb estructura 4-2-1-1-1) però sense xiqueta, és a dir, de quatre alçades. No obstant això la realitzàrem en vista de augmentar-la en un pis més. Per finalitzar, a la ronda conjunta apostàrem per un Castell de 4 amb agulla i ens acomiadàrem de la plaça amb un Pilar de 4 on s’estrenava un segon que ho va resoldre amb garanties.

En resum i com de costum, un acte de germanor entre colles i una actuació que ens deixa molt bones sensacions per encarar el nostre gran dia.

Aitor N.

 

 

httpsss://youtu.be/Yg4wC9xR1Tc