Per Josep Cardona / Dibuix de Zule Fuster i Zaira Fuster, alumnes de sisé de Primària del CEIP La Murtera.

Com a mestre d’Educació Física i membre de la colla, vaig valorar la idea de treballar la Muixeranga a la meua escola. Fer una xicoteta presentació al voltant d’aquesta manifestació cultural valenciana, junt a l’experiència prèvia d’haver fet Acrosport, va ser suficient per a despertar en l’alumnat la curiositat i la motivació necessàries. Així que, amb il·lusió, es van posar en marxa els engranatges per a fer realitat aquest repte.

Vaig informar als familiars dels xiquets i xiquetes de l’escola del que volia fer, i quan expliques les coses amb naturalitat ocorre que la gent és més receptiva i confia amb tu. Perquè fer muixeranga pot semblar una activitat perillosa, però no és ni més ni menys perillosa que qualsevol altra. Tot depèn del control què exercim sobre la nostra tasca i de les precaucions que prenem.

El següent pas era aconseguir que alguns membres de la colla vingueren a l’escola a fer un taller. Tenia dubtes sobre quina seria la seua resposta, perquè reunir un grup de persones adultes dins l’horari escolar, cadascuna d’elles amb les seues obligacions familiars i laborals, semblava complicat. Però els companys i companyes van acollir la proposta amb molta il·lusió i de seguida es formar un grup de 13 muixeranguers i muixerangueres amb ganes de participar, la qual cosa em va alegrar moltíssim. Em va alegrar a mi i als meus alumnes, que van esperar ansiosament a que arribara el dia del taller.

I el taller va resultar un èxit, ja que els xiquets i xiquetes van gaudir durant una bona estona, preguntant, enfaixant-se, fent pilarets amb l’ajuda dels adults i formant figures fins i tot ells sols. Cal destacar que alguns dels alumnes més insegurs/es o tímids/es també s’animaren a pujar, i açò va ser gràcies a l’ambient de confiança i seguretat que es respirava.

Ara, després d’aquesta experiència tant positiva, al CEIP La Murtera volem anar més enllà i incorporar la muixeranga dins de la Mostra de danses i costums tradicionals valencians, esdeveniment que venim celebrant totes les pasqües des de fa 19 anys. Aquesta festa, de la qual ens sentim especialment orgullosos, s’ha convertit en una de les nostres senyes d’identitat, i és un clar exemple del compromís de tota la comunitat educativa en la defensa, preservació i transmissió de la nostra cultura.

I per què fer muixeranga a lescola?

Perquè un dels objectius generals de l’etapa d’Educació Primària és conèixer el patrimoni cultural valencià, així com participar en la seua conservació i millora. A més, el currículum d’Educació Física fa referència a la participació en jocs, danses i altres manifestacions tradicionals.

Perquè a nivell físic, la muixeranga contribueix a desenvolupar l’equilibri, l’agilitat i la coordinació del xiquet/a, a més de millorar qualitats físiques com la força i la flexibilitat.

Perquè des de l’àmbit cognitiu, dóna als participants l’oportunitat de desenvolupar estratègies d’organització, cooperació i treball en equip. I perquè jugar amb els altres és millor que jugar contra ells.

Perquè a nivell social és una activitat integradora, inclusiva i no discriminatòria, on tots els participants poden trobar el seu lloc i sentir-se útils en una etapa de la vida en la qual l’autoestima definirà el seu creixement personal. A més, les relacions interpersonals, la comunicació, el diàleg i l’escolta activa són necessaris per a la consecució de l’èxit.

I per últim, però no menys important, perquè a nivell afectiu afavoreix el contacte físic entre els individus, aspecte poc valorat a l’escola però que és fonamental per a cohesionar el grup, crear vincles d’enteniment i empatitzar amb els altres.

És per tot açò que en nom de tota la colla, aprofite per convidar als docents, i concretament als especialistes d’Educació Física, a acudir al local, participar en els assajos i viure aquesta experiència en primera persona. Perquè com a especialistes en educació, tots sabem que viure des de dins una experiència és la millor manera de comprendre-la i identificar tot el que ens pot aportar a nivell educatiu. En la meua opinió, les muixerangues tenen cabuda en la programació didàctica i el seu valor educatiu és innegable. Muixeranga a l’escola… I per què no?

MÉS FOTOS I INFORMACIÓ FENT CLICK ACÍ:  Informació i fotos del taller de Muixeranga al CEIP La Murtera d’Ador i Palma (2 de febrer de 2018)