Origen

La Muixeranga de Vinaròs es va crear arran de la voluntat d’un historiador de les Muixerangues natural de Reus, Joan Bofarull, i una associació cultural vinarossenca anomenada Ball de Dimonis, l’any 2013.

Les torres humanes a Vinaròs tenen una presència més antiga a la ciutat, tot i que no de manera oficial i desconeguda. Recentment s’ha investigat, a través d’unes fotografies, sobre la possible existència de construccions humanes antigament a la ciutat de Vinaròs, sorgides de competicions populars entre barris

2013: Principis

La primera aparició formal de la Muixeranga a Vinaròs parteix d’un primer assaig de reconeixement al febrer de 2013. Per a aquell assaig, es va fer una crida a les xarxes socials. Allí es van començar a fer els primers “pinets”. La primera actuació pública formal a Vinaròs fóu a la Fira del Llibre el 23 d’abril.

2014: Evolució

Inicialment, estava integrada dins de l’Associació Cultual Ball de Dimonis fins l’any 2014, quan es va constituir com a entitat cultural independent. A partir d’aquest moment la muixeranga va continuant creixent fins a assolir la seua primera figura de quatre altures a setembre d’aquell mateix 2014.

2016: Auge i expansió

No és fins l’any 2016 que la Muixeranga de Vinaròs va assolir el seu període de màxima esplendor amb una amb  l’estrena de la seva indumentària oficial de colla i per la participación en la 1ª Trobada de Muixerangues de Castelló. També va realitzar col·laboracions i agermanaments amb altres entitats de fora de la ciutat com la Colla Castellers de la Il·lusió de Valls, que culminà amb una trobada a Vinaròs

El punt final a la temporada va ser la realització de la Iª Trobada de Muixerangues “Ciutat de Vinaròs” amb la participació de la Muixeranga de la Safor, colla amb qui com podeu comprobar tenium una gran amistat i relació i els Negrets de l’Alcúdia.

En l’actualitat

L’any 2017 es caracteritza pel fort final de temporada amb la nostra participación a la Trobada a Valls dels Castellers de la Il·lusió, i avui venint aquí a Gandía a la Trobada de la Muixeranga de la Safor. Cal destacar una situació de enorme rellevància produïda enguany, i es el fet de ser la primera Muixeranga en tota la història que fa participar a un President de la Generalitat sota la seva pinya en una actuació i posteriorment fer-li pujar una xiqueta sobre els muscles.

Actuacions

La Muixeranga de Vinaròs te moltes actuacions al llarg de l’any, sobretot en  contraposició a algunes muixerangues tradicionals com hi ha a Peníscola o Titaguas on només actuen al llarg les festes majors del seu poble i només uns dies concrets. D’aquestes actuacions en destaquen les següents:

–       Al llarg de les Festes Majors de Sant Joan i Sant Pere de Vinaròs al Juny

–       L’Aplec dels Ports a l’Agost

–       La Diada per Festes Majors d’Ulldecona a principis de Setembre

–       Els Actes del 9 d’Octubre a Vinaròs

–       La Trobada de Muixerangues a finals d’Octubre a Vinaròs

A més de participar de actes importants constants cada any, també ha participat i actuat en altres actes de rellevància al llarg dels anys com :

–       Carnaval de Vinaròs

–       Bateig de la Colla Castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta

–       Trobada de Muixerangues de Castelló

–       Pregó de Festes Majors d’Alcalà de Xivert

Dies d’assajos:

Els dies d’assaig de la Muixeranga de Vinaròs son divendres de tarda i dissabte de matí.

Figures

Les figures que més hem fet i més ens representen són la Torre de 4 i el banc. Però tenim un molt ample repertori, entre les quals estaquen:

La Torre

El Banc

Remat de la Morera

Pinet Doble

Pinet Doble caminant

Aixecat de 4

Desplegada de 4

Mitja Marieta doble

5 en 1 peu

Castell de Peníscola en Honor als dansants de Peníscola.

Adaptació de la Campana dels Negrets de l’alcúdia, en honor a ells.

Marieta

Pinets de 3