per Àrea Tècnica / Equip de Troncs

De les primeres coses que s’aprenen quan es descobreix la Muixeranga és que qualsevol persona, independentment del seu sexe, grandària, edat, condició física, etc., té un lloc a la colla i, per tant, a la figura. Eixa és una cosa certa.
L’altra cosa ben certa és que, quasi des del primer moment i de forma pràcticament inevitable, t’entren les ganes de pujar. Pujar a la figura, sobre les espatlles d’alguna persona, i experimentar la sensació d’estar allà dalt. Quan has vist fer una figura a plaça, per una colla experimentada, sembla que la cosa no vaja a ser massa complicada. Has vist que hi ha homes, dones, xiquets i xiquetes… persones totes ben diferents: de grosses, de primes, d’altes, de baixes,… i penses: “per què no? Jo també!”
És quan ho proves (a pujar a les espatlles, de debò, sense espatllera), quan te n’adones que fàcil, fàcil, no és. La sensació de perdre l’equilibri és angoixant. Instintivament les mans busquen on agafar-se per tal de no perdre la verticalitat, el maluc se’n va automàticament cap arrere i els peus no volen quedar-se on deurien. I penses: “osti, ara només faltaria que em pujara algú damunt… que va, que va!”.
Pot ser que, després d’això, vulgues tornar a la pinya i anar avançant a poc a poc, assolir la tècnica i la destresa suficients i intentar esbrinar quin lloc a la figura és el més adient per a tu. És una bona estratègia. Quan ja eres part del grup i has assajat i actuat a plaça amb la colla, te n’adones que segueix sent difícil descarregar les figures amb la perfecció que a totes agradaria. Sempre hi ha imprevistos: gent que no ha pogut vindre, substitucions d’última hora, un lloc estret, un pis mal anivellat, poca pinya, massa força a aquest costat o massa poca a l’altre…
Davant tot açò has d’estar preparat el millor possible físicament i mental. No és difícil, cal voler. I nosaltres volem ajudar-te, sobretot als assajos, però també amb una sèrie d’articles que ens poden fer reflexionar sobre la nostra salut física i mental i la Muixeranga. És a dir: força, seny i amunt!

Comencem la sèrie recomanant-vos un article publicat a revistacastells.cat l’any 2015 i que, tot i parlar de
castells, és aplicable 100% al món muixeranguer:

httpss://revistacastells.cat/2015/05/la-musculatura-en-els-castells-exercicis/

 

En propers articles proposarem, a banda dels que heu vist a l’article, una sèrie d’exercicis per tonificar la musculatura en general i enfortir el tronc i els músculs que envolten la columna per tal d’estar millor preparats a l’hora d’enfrontar l’esforç de descarregar amb èxit una figura. Tractarem també d’altres temes relacionats amb el cos, la ment i la seua relació amb la Muixeranga.

Fins aviat.