per Gisela Sendra Pérez/ [Pinet de la Safor: Jéssica Gregori i Irene Muñoz / Foto: Gisela Sendra]

 

Hem encetat l’any amb una notícia memorable per al món muixeranguer. Fa uns dies vam poder viure a Algemesí una jornada magistral al voltant de l’acte de constitució de la Federació Coordinadora de Muixerangues (FCM). Magistral pel que va tindre d’instructiva la manera de fer les coses, i memorable pel que representa el fet en si d’haver creat una coordinadora capaç, malgrat els daltabaixos inicials, d’aglutinar tota mena de colles d’arreu del país, des de les més menudes, incipients o amb menys experiència, fins a les més grans o aquelles amb més solera.

A dia de hui aplaudim amb entusiasme el resultat, sobretot perquè mirant enrere, no era fàcil albirar com acabaria aquesta iniciativa, precisament per la gran diversitat de colles, perquè entre totes reunim una pila de característiques, tamanys, antiguitat i recorreguts ben diferents. Però el treball obstinat de la junta gestora provisional, junt amb la implicació de les vint-i-una colles participants, ho ha fet possible. Valorem, doncs, i agraïm sincerament l’esforç desinteressat de tota la gent que ha sabut gestionar amb gran encert un procés tan complicat.

La idea de reprendre el tema “federació” –reestructurant i actualitzant la que n’hi havia en standby, o bé amb la creació d’una nova–, rondava ja pel cap d’alguns muixeranguers feia més de dos anys. I ha sigut gràcies a la seua perseverança que hui podem celebrar el naixement d’aquesta coordinadora. La redacció de les primeres propostes, l’elaboració d’un extens esborrany d’estatuts i la seua adaptació amb les esmenes enviades per les colles, l’arribada a consensos de gran complexitat,… tot ha estat el resultat de moltes hores de dedicació, d’un gran treball entre bambolines, de  diverses reunions amb fortes discussions i intensos debats,… i de molta generositat per part de totes les colles, perquè d’una o d’altra manera, totes han hagut de cedir en algun punt i, així, sense ser-ne conscients, han sembrat una llavor que, de segur, germinarà més enllà de l’acte de constitució, perquè aquesta coordinadora s’ha establert sobre una ferma voluntat de diàleg i d’enteniment, fent valdre  –sempre que ha sigut possible–, la importància dels acords per davant de les votacions, per tal d’evitar sentiments de frustració o de fracàs en alguns dels participants (tal com ens explicava Pau Chacon, d’Alacant, en la sessió en què es nomenaven els membres de la primera junta permanent). No es podia haver pensat millor.

La Muixeranga de la Safor, la nostra colla, –renascuda l’any 2002 com a portadora del testimoni d’una antiga muixeranga vuitcentista, la Construcció de la Safor –,  va assolir en pocs anys un alt nivell de construcció de figures amb alçades de cinc, va patir posteriorment una minva important en el nombre de membres actius als assajos i actuacions, i ha reviscolat en els darrers anys, tornant a ser colla de cinc, augmentant la seua capacitat de convocatòria i millorant la planificació de la seua activitat. Aquesta colla nostra, humil i gran al mateix temps, que ja va ser membre fundacional de la primera federació, ha pogut ara fomar part també del grup de muixerangues fundadores de la que s’acaba de crear, i això és motiu de celebració, perquè la nova entitat, que naix en un moment de gran expansió del moviment muixeranguer, té vocació de germanor, de cooperació entre totes, de suport a les més febles i d’unificació de veus davant l’administració i front a la intransigència d’alguns col·lectius. Tot plegat ens fa més fortes. I és bo saber que els nostres representants, Joan Artés i Joan Lorente, han estat sempre ahí, al peu del canó, participant en totes les reunions des de l’inici del camí l’any que acabem de tancar: El 8 d’abril i el 23 de setembre a Algemesí, el 14 d’octubre a Gandia, l’11 de novembre a l’Alcúdia i, finalment, el 20 de gener d’enguany, de nou a Algemesí, on va tindre lloc la darrera assemblea general constitutiva i l’acte protocol·lari, en el millor entorn possible: Algemesí, plaça de referència en el món muixeranguer; i amb el millor acompanyament: una representació de cadascun dels estaments oficials relacionats amb les nostres tradicions i cultura, amb autoritats del món muixeranguer, casteller i de la múscia tradicional valenciana, amb alcaldes, alcaldesses i responsables de les regidories dels pobles de procedència de les muixerangues membres –en el nostre cas, Joan Muñoz, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Gandia–, i  amb representants de totes les colles implicades, alçant totes a una els vint-i-un pinets que conformaven l’acolorit tapís de fons d’un acte ple d’interessantíssimes declaracions d’intencions i tremendament emotiu, i amb el fermall d’or imprescindible: dolçainers i tabaleters, interpretant magníficament la peça musical que ens dóna el nom. Tot un privilegi.

Ara toca treballar i ajudar a qui ha fet un pas endavant per liderar el primer any de singladura d’una nau que ha començat a navegar amb aplom. Molts ànims a Enric Sorribes, de la Conlloga de Castelló, a Salva Cortés, d’Algemesí, a Laia Alegre, de la Plana, a Agustí Vallés, dels Negrets de l’Alcúdia, a Mariano Fraind i Elba Barberà, de la Nova d’Algemesí, a Saül Ortolà, de la Marina Alta, a Joan Bofarull, de Vinaròs, a Maria Císcar, de la Jove de València, a David Belda, d’Alacant, i a Enric Cosme, de la Torrentina. Gràcies i molta sort, companyes i companys.

Moltes gràcies també a totes i tots els que heu estat pencant de valent al llarg d’aquestos mesos previs a la signatura definitiva. I enhorabona a totes les colles, les que ja hi som i les que aniran incorporant-se. Ens espera un camí, com a mínim, estimulant.

Força i amunt!!!

———————-

Les 21 Muixerangues de la Federació Coordinadora (FCM):

@muixerangablava   Negrets de l’Alcúdia  @elballdelslocos ‏  @novamuixeranga ‏  @muixerangasafor  @muixerangasueca   @MuixerangaVLC ‏  @MuixeCullera ‏  @MuixrngaVinaros   @conlloga_ ‏  @Muixalacant ‏   @JoveMuixeranga ‏  @MLaTorrentina ‏  M. de la Plana  @muixerangaCRLT ‏  @alginetmuixe ‏  @muixerangaxtv ‏  @CollaCorball ‏  @Muixcampello ‏ Muixeranga de Guadassuar (la Carabassota)  @MuixeMarinaAlta